nieuws

‘Shame on you’: De Valentijn-versie
Je ziet het weleens in voetbalstadia. Na een verliespartij of slechte wedstrijd zonder veel inzet rollen de gezangen van de tribunes ‘Shame on You’. De voetballers staan wat bedremmeld te kijken en moeten al hun moed bijeenrapen om de supporters te groeten en/of uitleg te verschaffen.
Ondertussen voel ik me als dienstencheque-ondernemer ook meer dan beschaamd. Onze klanten betalen sinds 1 januari een Euro meer per cheque en deze komt ten goede aan de verloning van onze thuishulpen. Alleen, er is geen akkoord over de manier waarop deze centen worden uitbetaald. Het had mooi geweest om het nieuwe jaar in te luiden met een loonsverhoging. Een tweede kans en symbolische datum had Sint-Valentijn kunnen zijn, maar helaas, er is nog altijd geen witte rook en dus geen centen op de rekening. Dat de loonsverhoging met terugwerkende kracht zal uitbetaald worden is slechts een doekje voor het bloeden. Het draait minstens zoveel om respect als om centen.
Ondernemers onder vuur
Als mensgerichte ondernemer krijgen ook wij ondertussen de wind van voren van zowel collega’s als klanten als publieke opinie. Jullie steken die Euro zelf in je zak, jullie gunnen je hardwerkende collega’s niets, wanneer word je nieuwe Porsche geleverd? Dat deze informatie niet correct is, de Euro zit voorlopig bij de overheid geparkeerd, is ondertussen iedereen uit het oog verloren.
In de vergaderlokalen heeft iedereen meer boter op het hoofd dan dat er in de keuken van Jeroen Meus te vinden is. De vakbonden lanceren voorstellen waarmee elk dienstenchequebedrijf binnen het jaar failliet gaat en op social media opruiende taal en persoonlijke aanvallen spuien is toch eerder kinderachtig dan constructief te noemen. Mijn inziens zijn de bonden ook teveel afgeleid door of gefocust op die paar grote machtsblokken en hun cijfers in de sector. Een doorsnee dienstenchequebedrijf heeft het momenteel lastig, maar heeft het wel zeer goed voor met haar collega’s.
Maar ook de werkgevers mogen weleens uitgebreid in eigen boezem staren. Dat ze met flinterdunne marges niet meer willen besteden aan de loonkost dan die Euro is een bewijs van duurzaam ondernemen, maar dat ze de machtsstrijd aangaan en te uitgebreid met spierballengerol de tijd nemen is nefast voor het imago van de sector en dus ook voor de nood aan extra medewerkers. Met een beetje goede wil formuleer je binnen de kortste keren een paar voorstellen die heus wel bespreekbaar zijn. Het mag niet gaan om winnen of verliezen voor werkgevers en vakbonden, maar om samen iets te realiseren voor de sector.
Een verdeelde sector met één gemeenschappelijk doel
Dat het wél een complex verhaal is, heb ik zelf al mogen ondervinden. Gesprekken met onze collega’s leren ons dat de meningen verdeeld zijn. Er zijn er die de voorkeur geven aan een bruto-inspanning en dus de lange termijn, maar minstens evenveel medewerkers kiezen voor een hogere netto-vergoeding in het hier en nu.
Voor elk systeem zijn voor- en nadelen op te sommen, maar ik maak me sterk dat wij zelf met onze dienstencheque-groep en de goede relaties met onze lokale vakbonds-secretarissen en afgevaardigden geen maanden nodig zullen hebben om iets uit te werken.
Mijn Valentijn-wens: respect en waardering
Mijn Valentijn-wensen zijn klaar en duidelijk! Wij zien onze collega’s graag, ik gun hen alle 3000 een snel akkoord en een goed gevoel bij hun werk bij de jonge gezinnen, bij de ouderen, bij iedereen die hen nodig heeft. We love you all! Goed bezig! Dankjewel voor je inzet van elke dag!
Pasen is nog veraf, maar als er dan nog geen akkoord is, moeten zoveel mogelijk dienstencheque-collega’s, die van ons en andere bedrijven, maar verzamelen in het Koning Boudewijnstadion. Iedereen brult uit volle borst ‘Shame on you’. Het stadion davert op de grondvesten. De schaal van Richter aan diggelen. En de werkgevers- en werknemersorganisaties op het veld moeten het dan maar eens voelen diep in hun hart om vervolgens het proberen uit te leggen aan die fantastische, maar terecht boze dienstencheque-collega’s.
Voor iedereen vandaag, jong en oud, van welk bedrijf dan ook, heel veel liefde!