nieuws

Terug naar start
Dienstenthuis - Groep Komeet
De voorbije dagen haalde onze sector alweer meermaals het nieuws. De regering die financiële cadeautjes uitdeelt, sectorgenoten die hun prijzen opdrijven en vakbonden die ijveren voor een beter statuut. Hoe balanceer je als bedrijf tussen gezond duurzaam ondernemen, een eerlijke prijssetting en vooral het uitbouwen van een job op maat?

Zopas verscheen er een Turnhoutse editie van het gezelschapsspel Monopoly. En met ons dienstenchequebedrijf hebben we daar een vakje op kunnen bemachtigen. We vinden dat niet meer dan terecht. We zijn een van de grootste werkgevers van de stad, zorgen voor heel wat onmisbare ondersteuning bij lokale gezinnen en ondersteunen elk jaar tientallen goede doelen en verenigingen in de regio. Terecht dus, en we zijn keitrots op de steen die we verleggen met onze dienstencheques!

De voorbije dagen haalt onze sector alweer meermaals het nieuws. De regering die financiële cadeautjes uitdeelt, sectorgenoten die hun prijzen opdrijven en vakbonden die ijveren voor een beter statuut. Zo ongeveer alle betrokken partijen schreeuwen hun noden uit. En dan dwalen mijn gedachten af naar Monopoly …

Naar mijn aanvoelen heeft in de kranten immers iedereen gelijk. In de eerste plaats zijn er onze trouwe thuishulpen. Ze werken hard en verrichten zeer nuttig werk voor hun gezinnen. Als je als maatschappij een signaal wil uitsturen rond wat je belangrijk vindt en wat je wil zijn en uitstralen, dan is een verbeterd statuut, verloning en omkadering, écht wel een no-brainer. Minder dan 8 Euro voor een vakman-vrouw-x aan huis, dat is ridicuul.

Tegelijkertijd is ook de portemonnee van de klanten niet oneindig diep. Welk bedrag is in 2023/2024 nog marktconform en realistisch om je van quality time of langer thuis wonen te voorzien? Ik ken het antwoord niet zo meteen. En mogelijk kan dat bedrag ook voor elk gezin anders zijn?

De volgende partner in dit gesubsidieerd verhaal is uiteraard de overheid. Ook zij zullen moeten afwegen hoeveel die werkgelegenheid en bijhorende dienstverlening waard is in hun maatschappelijk model. Geen makkelijke oefening want er zijn nog tig sectoren die terecht schreeuwen om extra middelen. En de schatkist puilt niet uit. Dat er dan giganten van bedrijven met dito winsten opduiken in eenzelfde sector als kleine in nood verkerende sociaalvoelende vzw’s maakt de denkoefening nog complexer.

En zo komen we met een bruggetje bij onszelf, de dienstenchequebedrijven. Hoe balanceer je als bedrijf tussen gezond duurzaam ondernemen, een eerlijke prijssetting en vooral het uitbouwen van een job op maat? Echt niet gemakkelijk. Zo’n ideale job gaat trouwens om veel meer dan het hoogste loon bieden, maar die uitgebreide kanttekening zou me te ver leiden. Het balanceren vergt heel wat ethisch denkvermogen en ligt elke dag in de weegschaal bij elke beslissing. In hoeverre is het trouwens realistisch om de combinatie van subsidies – zorgen voor mensen – ondernemen in een goedwerkend praktijkmodel om te zetten?

Monopoly biedt de oplossing! We starten kortelings aan een nieuw jaar en daar ligt volgens mij de oplossing. Zoals in het bordspel, terug naar start! Een mooi nieuw wit blad om onze sector te hertekenen. Met aandacht voor alle betrokken partijen van goede wil. Mijn Kerst-wens in Bond zonder Naam-stijl. Zo kunnen we samen in deze mooie sector in vertrouwen ondernemen en komt er in de kranten terug plaats voor hopelijk positiever nieuws! We wensen het iedereen toe voor 2024!